Pieczywo

Chleb pszenno-żytni na zakwasie
zdjecie obiadu
zdjecie obiadu
zdjecie
zdjecie
Prosty chlebek upieczony na bardzo młodym zakwasie (4 dniowym), stąd niewielka ilość drożdży, żeby lepiej wyrósł. Jeśli mamy dojrzały zakwas drożdże można pominąć, ale chlebek będzie dłużej wyrastał.

Składniki:

3,5 szkl mąki pszennej

100 g aktywnego zakwasu żytniego

8 g drożdży rozpuszczonych w dwóch łyżkach wody 

1 łyżka soli

2 łyżki sezamu

2 łyżki siemienia lnianego

2 łyżki otrębów pszennych

400 ml letniej wody



Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać ręcznie lub robotem z końcówką hakową do ciasta drożdżowego. Należy wyrabiać kilka minut, żeby składniki się dobrze połączyły. Ciasto jest dość ciężkie i kleiste, ale tak ma być. Keksówkę o wymiarach 30x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę chlebową. Wierzch wyrównać zwilżoną łyżką. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegu foremki. Zajmuje to około 1,5-2 godzin. Jeśli pomijamy drożdże to czas wyrastania jest znacznie dłuższy.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 250°C ( funkcja góra-dół). Wkładamy wyrośnięty chleb i pieczemy 15 minut, po tym czasie zmiejszamy grzanie do 200°C i pieczemy kolejne 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy chleb z formy i zdejmujemy papier i dopiekamy.  Górę można spryskać wodą. Chleb postukany od spodu powiniem wydać głuchy odgłos, wtedy jest gotowy. Studzimy na kratce, żeby dobrze odparował.

Przechowujemy owinięty w lnianą ściereczkę. 

0

Wyszukiwarka

Komentarze

Najlepsze
alicja
2018-01-30

Zrobiłam z tego przepisu, wyszło pysznie :)

Basia
2016-10-25

Uwielbiam zupy ta jest pyszna, pikantna i rozgrzewająca w sam raz na zimne dni.

Basia
2016-10-25

Mój nigdy nie wyszedł taki wysoki a z tym przepisem to takie proste!

Basia
2016-10-25

Pyszne zjadam połowę sama :D

Basia
2016-04-25

Znajomi je uwielbiają, podaje je z sosem czosnkowym własnej roboty :)

Basia
2016-04-25

Prosta,szybka i bardzo smaczna :) Napewno bedę robić częściej :)

Basia
2016-02-24

Są pyszne uwielbiam je w sam raz na popołudnie ze znajomymi a i sama lubię się nimi zajadac:)

Basia
2016-02-01

Pyszne! Robiłam wiele razy wiec polecam!

Basia
2016-02-01

Pyszny i taki lekki. Polecam

betaatka
2016-02-07

Wczoraj robiłam :) sernik jest przepyszny, delikatny i puszysty :) na pewno jeszcze nie raz go zrobię :)

Basik
2016-02-05

Dziś zrobiłam , przepyszna :)

Olach82
2016-12-11

Już po raz drugi robiłam, i za każdym razem znika od razu, dziękuję

kali kid
2017-07-19

Polecam ze słodkim mlekiem sojowym

Asiac81
2017-12-05

Ciasto przepyszne, każdy prosił o przepis. Napewno zrobię jeszcze nie raz:)

alicja
2018-01-30

Pychotka ! Na niedzielny poranek doskonałe.

ola
2016-02-04

Super!

kitanka
2016-02-24

Musze sprobowac :-)

Joanna
2016-02-24

Zupa przepyszna! :) Świetne połączenie :)

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Witam Ja robiłam bez miodu ale spróbuję wg Twojego przepisu

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Skorzystam z przepisu :)

monikakw
2016-12-20

Pięknie udekorowane są te pierniczki :)

monikakw
2016-07-08

Wygląda pysznie :)

monikakw
2016-06-10

Moje dzieciństwo, proste i pyszne :)

monikakw
2016-05-15

piękny wyszedł :) 100 lat !!!

ANIA
2016-07-31

Ciasto przepyszne POLECAM !!!

beta
2017-01-16

Same pyszności :) Polecam :)

Olach82
2016-05-02

Zrobiłam na majówkę, przepyszne, całej rodzinie smakował- nie zostało ani kawałeczka :) dziękuję

Olach82
2016-03-02

Bardzo smaczna. Ostatnio faktycznie mnie uratowała, polecam

Gosik
2016-04-25

Właśnie upieklam :-)

monikakw
2016-05-17

Uwielbiam pierogi, szczególnie ruskie albo z kapustą...pycha. A do ciasta nie dodaję jajka, tylko mąkę, wodę, sól i masło. Twoje wyglądają bardzo smacznie.

Ostatnie
alicja
2018-01-30

Pychotka ! Na niedzielny poranek doskonałe.

alicja
2018-01-30

Zrobiłam z tego przepisu, wyszło pysznie :)

Asiac81
2017-12-05

Ciasto przepyszne, każdy prosił o przepis. Napewno zrobię jeszcze nie raz:)

kali kid
2017-07-19

Polecam ze słodkim mlekiem sojowym

beta
2017-01-16

Same pyszności :) Polecam :)

monikakw
2016-12-20

Pięknie udekorowane są te pierniczki :)

Olach82
2016-12-11

Już po raz drugi robiłam, i za każdym razem znika od razu, dziękuję

Basia
2016-10-25

Uwielbiam zupy ta jest pyszna, pikantna i rozgrzewająca w sam raz na zimne dni.

Basia
2016-10-25

Mój nigdy nie wyszedł taki wysoki a z tym przepisem to takie proste!

Basia
2016-10-25

Pyszne zjadam połowę sama :D

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Witam Ja robiłam bez miodu ale spróbuję wg Twojego przepisu

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Skorzystam z przepisu :)

ANIA
2016-07-31

Ciasto przepyszne POLECAM !!!

monikakw
2016-07-08

Wygląda pysznie :)

monikakw
2016-06-10

Moje dzieciństwo, proste i pyszne :)

monikakw
2016-05-17

Uwielbiam pierogi, szczególnie ruskie albo z kapustą...pycha. A do ciasta nie dodaję jajka, tylko mąkę, wodę, sól i masło. Twoje wyglądają bardzo smacznie.

monikakw
2016-05-15

piękny wyszedł :) 100 lat !!!

Olach82
2016-05-02

Zrobiłam na majówkę, przepyszne, całej rodzinie smakował- nie zostało ani kawałeczka :) dziękuję

Basia
2016-04-25

Znajomi je uwielbiają, podaje je z sosem czosnkowym własnej roboty :)

Basia
2016-04-25

Prosta,szybka i bardzo smaczna :) Napewno bedę robić częściej :)

Gosik
2016-04-25

Właśnie upieklam :-)

Olach82
2016-03-02

Bardzo smaczna. Ostatnio faktycznie mnie uratowała, polecam

kitanka
2016-02-24

Musze sprobowac :-)

Joanna
2016-02-24

Zupa przepyszna! :) Świetne połączenie :)

Basia
2016-02-24

Są pyszne uwielbiam je w sam raz na popołudnie ze znajomymi a i sama lubię się nimi zajadac:)

betaatka
2016-02-07

Wczoraj robiłam :) sernik jest przepyszny, delikatny i puszysty :) na pewno jeszcze nie raz go zrobię :)

Basik
2016-02-05

Dziś zrobiłam , przepyszna :)

ola
2016-02-04

Super!

Basia
2016-02-01

Pyszne! Robiłam wiele razy wiec polecam!

Basia
2016-02-01

Pyszny i taki lekki. Polecam