Pieczywo

Drożdżówki krakowskie z serem
zdjecie obiadu
zdjecie obiadu
zdjecie
Upiekłam te drożdżówki w weekend, miały być na niedzielne śniadanie, ale po upieczeniu w sobotę wieczorem, tak pachniało w całym domu, że nie mogliśmy się oprzeć. Część zjedliśmy jak tylko ostygły, nawet bez lukru. 

Składniki:

Składniki na 12 sztuk:


Ciasto:

1/2 kst drożdży

1 szkl ciepłego mleka

100 g stopionego masła

500 g mąki pszennej

40 g cukru pudru

1 jajko


Masa serowa:

500 g twarogu śmietankowego

2 żółtka

4 łyżki cukru

1 cukier waniliowy


Lukier:

Cukier puder i woda


Dodatkowo:

1 jajko do posmarowania drożdżówek


Sposób przyrządzenia:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru w misce, dodać 1/2 szkl ciepłego mleka ( nie może być gorące) i dwie łyżki mąki. Przykryć i zostawić na parę minut do wyrośnięcia. Przy takiej ilości drożdży, idzie to dość szybko.

Do dużej misy wsypać mąkę, dodać rozczyn i resztę składników, wymieszać na jednolitą masę. Za mnie robi to robot z końcówką hakową, ale można wyrobić ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić objętość.

W międzyczasie przygotować masę serową. Ja użyłam twarogu śmietankowego, dobry też będzie twaróg tłusty lub półtłusty. Nie polecam tu sera z wiaderka, ponieważ ma zbyt luźną konsystencję i będzie wypływać w trakcie pieczenia.

Dodać do sera, żółtka, cukry i wymieszać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na spory prostokąt. Rozsmarować na nim masę serową i zwinąć dłuższy brzeg do środka prostokąta, nakryć drugim brzegiem. Pokroić wszerz na kawałki. Każdy kawałek zwinąć dwukrotnie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić do wyrośnięcia na około 10 min i posmarować rozkłóconym jajkiem.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 40 min. Ja piekłam dwie blachy równocześnie, na dwóch poziomach piekarnika. W połowie pieczenia zamieniłam je miejscami, żeby się równomiernie zrumieniły.

Po ostygnięciu można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.


0

Wyszukiwarka

Komentarze

Najlepsze
alicja
2018-01-30

Zrobiłam z tego przepisu, wyszło pysznie :)

Basia
2016-10-25

Uwielbiam zupy ta jest pyszna, pikantna i rozgrzewająca w sam raz na zimne dni.

Basia
2016-10-25

Mój nigdy nie wyszedł taki wysoki a z tym przepisem to takie proste!

Basia
2016-10-25

Pyszne zjadam połowę sama :D

Basia
2016-04-25

Znajomi je uwielbiają, podaje je z sosem czosnkowym własnej roboty :)

Basia
2016-04-25

Prosta,szybka i bardzo smaczna :) Napewno bedę robić częściej :)

Basia
2016-02-24

Są pyszne uwielbiam je w sam raz na popołudnie ze znajomymi a i sama lubię się nimi zajadac:)

Basia
2016-02-01

Pyszne! Robiłam wiele razy wiec polecam!

Basia
2016-02-01

Pyszny i taki lekki. Polecam

betaatka
2016-02-07

Wczoraj robiłam :) sernik jest przepyszny, delikatny i puszysty :) na pewno jeszcze nie raz go zrobię :)

Basik
2016-02-05

Dziś zrobiłam , przepyszna :)

Olach82
2016-12-11

Już po raz drugi robiłam, i za każdym razem znika od razu, dziękuję

kali kid
2017-07-19

Polecam ze słodkim mlekiem sojowym

Asiac81
2017-12-05

Ciasto przepyszne, każdy prosił o przepis. Napewno zrobię jeszcze nie raz:)

alicja
2018-01-30

Pychotka ! Na niedzielny poranek doskonałe.

ola
2016-02-04

Super!

kitanka
2016-02-24

Musze sprobowac :-)

Joanna
2016-02-24

Zupa przepyszna! :) Świetne połączenie :)

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Witam Ja robiłam bez miodu ale spróbuję wg Twojego przepisu

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Skorzystam z przepisu :)

monikakw
2016-12-20

Pięknie udekorowane są te pierniczki :)

monikakw
2016-07-08

Wygląda pysznie :)

monikakw
2016-06-10

Moje dzieciństwo, proste i pyszne :)

monikakw
2016-05-15

piękny wyszedł :) 100 lat !!!

ANIA
2016-07-31

Ciasto przepyszne POLECAM !!!

beta
2017-01-16

Same pyszności :) Polecam :)

Olach82
2016-05-02

Zrobiłam na majówkę, przepyszne, całej rodzinie smakował- nie zostało ani kawałeczka :) dziękuję

Olach82
2016-03-02

Bardzo smaczna. Ostatnio faktycznie mnie uratowała, polecam

Gosik
2016-04-25

Właśnie upieklam :-)

monikakw
2016-05-17

Uwielbiam pierogi, szczególnie ruskie albo z kapustą...pycha. A do ciasta nie dodaję jajka, tylko mąkę, wodę, sól i masło. Twoje wyglądają bardzo smacznie.

Ostatnie
alicja
2018-01-30

Pychotka ! Na niedzielny poranek doskonałe.

alicja
2018-01-30

Zrobiłam z tego przepisu, wyszło pysznie :)

Asiac81
2017-12-05

Ciasto przepyszne, każdy prosił o przepis. Napewno zrobię jeszcze nie raz:)

kali kid
2017-07-19

Polecam ze słodkim mlekiem sojowym

beta
2017-01-16

Same pyszności :) Polecam :)

monikakw
2016-12-20

Pięknie udekorowane są te pierniczki :)

Olach82
2016-12-11

Już po raz drugi robiłam, i za każdym razem znika od razu, dziękuję

Basia
2016-10-25

Uwielbiam zupy ta jest pyszna, pikantna i rozgrzewająca w sam raz na zimne dni.

Basia
2016-10-25

Mój nigdy nie wyszedł taki wysoki a z tym przepisem to takie proste!

Basia
2016-10-25

Pyszne zjadam połowę sama :D

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Witam Ja robiłam bez miodu ale spróbuję wg Twojego przepisu

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Skorzystam z przepisu :)

ANIA
2016-07-31

Ciasto przepyszne POLECAM !!!

monikakw
2016-07-08

Wygląda pysznie :)

monikakw
2016-06-10

Moje dzieciństwo, proste i pyszne :)

monikakw
2016-05-17

Uwielbiam pierogi, szczególnie ruskie albo z kapustą...pycha. A do ciasta nie dodaję jajka, tylko mąkę, wodę, sól i masło. Twoje wyglądają bardzo smacznie.

monikakw
2016-05-15

piękny wyszedł :) 100 lat !!!

Olach82
2016-05-02

Zrobiłam na majówkę, przepyszne, całej rodzinie smakował- nie zostało ani kawałeczka :) dziękuję

Basia
2016-04-25

Znajomi je uwielbiają, podaje je z sosem czosnkowym własnej roboty :)

Basia
2016-04-25

Prosta,szybka i bardzo smaczna :) Napewno bedę robić częściej :)

Gosik
2016-04-25

Właśnie upieklam :-)

Olach82
2016-03-02

Bardzo smaczna. Ostatnio faktycznie mnie uratowała, polecam

kitanka
2016-02-24

Musze sprobowac :-)

Joanna
2016-02-24

Zupa przepyszna! :) Świetne połączenie :)

Basia
2016-02-24

Są pyszne uwielbiam je w sam raz na popołudnie ze znajomymi a i sama lubię się nimi zajadac:)

betaatka
2016-02-07

Wczoraj robiłam :) sernik jest przepyszny, delikatny i puszysty :) na pewno jeszcze nie raz go zrobię :)

Basik
2016-02-05

Dziś zrobiłam , przepyszna :)

ola
2016-02-04

Super!

Basia
2016-02-01

Pyszne! Robiłam wiele razy wiec polecam!

Basia
2016-02-01

Pyszny i taki lekki. Polecam