Ryby, śledzie

Śledzie opiekane w zalewie octowej
zdjecie obiadu
zdjecie obiadu
Wielu ludzi na Śląsku nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez śledzi opiekanych. To przysmak mojego męża, kilka dni przed wigilią robimy ich większą ilość, bo część jest zjedzona już następnego dnia. Panieruję je w bułce tartej wymieszanej z mąką i odrobiną soli. Zalewę zwykle robiłam na "oko", ale na potrzeby tego przepisu spisałam proporcje. Mojemu mężowi smakują, ale możecie dodać więcej cukru lub octu w zależności od upodobań.

Składniki:

2 kg śledzi zielonych

jajka do panierowania

bułka tarta

mąka pszenna

sól


Zalewa:

4 litry wody

2 - 2,5 szkl octu

1 szkl cukru

4 łyżki soli

10 kulek ziela angielskiego

5 liści laurowych

6 cebul

Pieprz czarny ziarnisty (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia:

Śledzie moczymy w wodzie około 1 godziny. Odsączamy na na durszlaku, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Ja kroję każdy płat jeszcze na pół. Nie pozbywam się ości, ocet zrobi swoje i nie będą wyczuwalne. Obtaczamy w jajku i bułce wymieszanej z mąką i solą. Smażymy na oleju, olej kilkukrotnie zlewamy z patelni i wymieniamy, bo bułka tarta lubi się przypalać.

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki, poza cebulą. Zagotowujemy, po czym dodajemy cebule pokrojone w piórka i gotujemy kilka minut.

Śledzie układamy w dużej misce i zalewamy gorącą zalewą, przekładam je warstwami cebulą z zalewy. Można je też zrobić do słoików i zakręcać na gorąco.

Po wystygnięciu przechowujemy w chłodnym miejscu. Najlepsze są po 3-4 dniach.




0

Wyszukiwarka

Komentarze

Najlepsze
Asiac81
2017-12-05

Ciasto przepyszne, każdy prosił o przepis. Napewno zrobię jeszcze nie raz:)

Basia
2016-10-25

Uwielbiam zupy ta jest pyszna, pikantna i rozgrzewająca w sam raz na zimne dni.

Basia
2016-10-25

Mój nigdy nie wyszedł taki wysoki a z tym przepisem to takie proste!

Basia
2016-10-25

Pyszne zjadam połowę sama :D

Basia
2016-04-25

Znajomi je uwielbiają, podaje je z sosem czosnkowym własnej roboty :)

Basia
2016-04-25

Prosta,szybka i bardzo smaczna :) Napewno bedę robić częściej :)

Basia
2016-02-24

Są pyszne uwielbiam je w sam raz na popołudnie ze znajomymi a i sama lubię się nimi zajadac:)

Basia
2016-02-01

Pyszne! Robiłam wiele razy wiec polecam!

Basia
2016-02-01

Pyszny i taki lekki. Polecam

betaatka
2016-02-07

Wczoraj robiłam :) sernik jest przepyszny, delikatny i puszysty :) na pewno jeszcze nie raz go zrobię :)

Basik
2016-02-05

Dziś zrobiłam , przepyszna :)

Olach82
2016-12-11

Już po raz drugi robiłam, i za każdym razem znika od razu, dziękuję

ANIA
2016-07-31

Ciasto przepyszne POLECAM !!!

beta
2017-01-16

Same pyszności :) Polecam :)

kali kid
2017-07-19

Polecam ze słodkim mlekiem sojowym

ola
2016-02-04

Super!

kitanka
2016-02-24

Musze sprobowac :-)

Joanna
2016-02-24

Zupa przepyszna! :) Świetne połączenie :)

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Witam Ja robiłam bez miodu ale spróbuję wg Twojego przepisu

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Skorzystam z przepisu :)

monikakw
2016-12-20

Pięknie udekorowane są te pierniczki :)

monikakw
2016-07-08

Wygląda pysznie :)

monikakw
2016-06-10

Moje dzieciństwo, proste i pyszne :)

monikakw
2016-05-15

piękny wyszedł :) 100 lat !!!

Olach82
2016-05-02

Zrobiłam na majówkę, przepyszne, całej rodzinie smakował- nie zostało ani kawałeczka :) dziękuję

Olach82
2016-03-02

Bardzo smaczna. Ostatnio faktycznie mnie uratowała, polecam

Gosik
2016-04-25

Właśnie upieklam :-)

monikakw
2016-05-17

Uwielbiam pierogi, szczególnie ruskie albo z kapustą...pycha. A do ciasta nie dodaję jajka, tylko mąkę, wodę, sól i masło. Twoje wyglądają bardzo smacznie.

Ostatnie
Asiac81
2017-12-05

Ciasto przepyszne, każdy prosił o przepis. Napewno zrobię jeszcze nie raz:)

kali kid
2017-07-19

Polecam ze słodkim mlekiem sojowym

beta
2017-01-16

Same pyszności :) Polecam :)

monikakw
2016-12-20

Pięknie udekorowane są te pierniczki :)

Olach82
2016-12-11

Już po raz drugi robiłam, i za każdym razem znika od razu, dziękuję

Basia
2016-10-25

Uwielbiam zupy ta jest pyszna, pikantna i rozgrzewająca w sam raz na zimne dni.

Basia
2016-10-25

Mój nigdy nie wyszedł taki wysoki a z tym przepisem to takie proste!

Basia
2016-10-25

Pyszne zjadam połowę sama :D

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Witam Ja robiłam bez miodu ale spróbuję wg Twojego przepisu

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Skorzystam z przepisu :)

ANIA
2016-07-31

Ciasto przepyszne POLECAM !!!

monikakw
2016-07-08

Wygląda pysznie :)

monikakw
2016-06-10

Moje dzieciństwo, proste i pyszne :)

monikakw
2016-05-17

Uwielbiam pierogi, szczególnie ruskie albo z kapustą...pycha. A do ciasta nie dodaję jajka, tylko mąkę, wodę, sól i masło. Twoje wyglądają bardzo smacznie.

monikakw
2016-05-15

piękny wyszedł :) 100 lat !!!

Olach82
2016-05-02

Zrobiłam na majówkę, przepyszne, całej rodzinie smakował- nie zostało ani kawałeczka :) dziękuję

Basia
2016-04-25

Znajomi je uwielbiają, podaje je z sosem czosnkowym własnej roboty :)

Basia
2016-04-25

Prosta,szybka i bardzo smaczna :) Napewno bedę robić częściej :)

Gosik
2016-04-25

Właśnie upieklam :-)

Olach82
2016-03-02

Bardzo smaczna. Ostatnio faktycznie mnie uratowała, polecam

kitanka
2016-02-24

Musze sprobowac :-)

Joanna
2016-02-24

Zupa przepyszna! :) Świetne połączenie :)

Basia
2016-02-24

Są pyszne uwielbiam je w sam raz na popołudnie ze znajomymi a i sama lubię się nimi zajadac:)

betaatka
2016-02-07

Wczoraj robiłam :) sernik jest przepyszny, delikatny i puszysty :) na pewno jeszcze nie raz go zrobię :)

Basik
2016-02-05

Dziś zrobiłam , przepyszna :)

ola
2016-02-04

Super!

Basia
2016-02-01

Pyszne! Robiłam wiele razy wiec polecam!

Basia
2016-02-01

Pyszny i taki lekki. Polecam