Ryże, kasze

Paella z kurczakiem i chorizo
zdjecie obiadu
zdjecie obiadu
zdjecie
Paella to specjalność mojego męża. Czasem się zastanawiam czym mnie jeszcze zaskoczy. Jeszcze do niedawna wcale nie gotował a ostatnio coraz częściej przebywa w kuchni przy garach. Niedługo blog będzie nasz wspólny ;) W prawdziwej hiszpańskiej paelli są owoce morza, ale my nie przepadamy, więc jest to wariacja pod nasze smaki. Danie piekielnie ostre, ale za to super rozgrzewa w zimny jesienny dzień.

Składniki:

1 litr domowego bulionu drobiowego
szczypta szafranu
150 g kiełbasy chorizo
400 g filetów z uda kurczaka
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki żółtej
1 nieduża cebula

1/2 szklanki białego wina

1 mała puszka kukurydzy

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki mielonej papryki  wędzonej

1/3 łyżeczki mielonej papryki ostrej

odrobina pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki mielonej kurkumy

300 g ryżu do paelli 
sól do smaku

Do dekoracji (opcjonalnie):

pomidorki koktajlowe
groszek zielony
limonka
kolendra

Sposób przyrządzenia:

Bulion zagotować razem z szafranem. Chorizo pokroić w cienki plasterki. Filety oczyścić z włókien, pokroić na kawałki. Paprykę pokroić w 1,5 cm kostkę,. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy 28 cm. Dodać chorizo i chwilę je obsmażyć, aż wytopi się tłuszcz. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 5 minut). W połowie obsmażania dodać czosnek.

Dodać jeszcze łyżkę oliwy, wsypać pokrojone papryki, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i odsączoną kukurydzę i podsmażyć ok. 5 minut.

Wlać wino, wymieszać i gotować kilka minut na większym ogniu, aż wino odparuje. Dodać przecier pomidorowy, kurkumę, paprykę w proszku i pieprz ceyenne, wymieszać. Ze względu na to, iż nie mamy wystarczająco głębokiej patelni, która pomieściłaby wszystkie składniki, przełożyliśmy jej zawartość do emaliowanej brytfanny. Po chwili wsypujemy ryż i podsmażamy przez kolejne 2 minuty.

Wlać część przecedzonego gorącego bulionu, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 12 minut, podlewając pozostałym bulionem. Ryż wchłonie jego nadmiar. Następnie przykryć paellę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 min. Można też zostawić naczynie z paellą na małym ogniu i dusić pod przykryciem.

Gotowe danie udekorować pomidorkami koktajlowymi, groszkiem, limonką i posypać posiekaną kolendrą.

0

Wyszukiwarka

Komentarze

Najlepsze
Asiac81
2017-12-05

Ciasto przepyszne, każdy prosił o przepis. Napewno zrobię jeszcze nie raz:)

Basia
2016-10-25

Uwielbiam zupy ta jest pyszna, pikantna i rozgrzewająca w sam raz na zimne dni.

Basia
2016-10-25

Mój nigdy nie wyszedł taki wysoki a z tym przepisem to takie proste!

Basia
2016-10-25

Pyszne zjadam połowę sama :D

Basia
2016-04-25

Znajomi je uwielbiają, podaje je z sosem czosnkowym własnej roboty :)

Basia
2016-04-25

Prosta,szybka i bardzo smaczna :) Napewno bedę robić częściej :)

Basia
2016-02-24

Są pyszne uwielbiam je w sam raz na popołudnie ze znajomymi a i sama lubię się nimi zajadac:)

Basia
2016-02-01

Pyszne! Robiłam wiele razy wiec polecam!

Basia
2016-02-01

Pyszny i taki lekki. Polecam

betaatka
2016-02-07

Wczoraj robiłam :) sernik jest przepyszny, delikatny i puszysty :) na pewno jeszcze nie raz go zrobię :)

Basik
2016-02-05

Dziś zrobiłam , przepyszna :)

Olach82
2016-12-11

Już po raz drugi robiłam, i za każdym razem znika od razu, dziękuję

ANIA
2016-07-31

Ciasto przepyszne POLECAM !!!

beta
2017-01-16

Same pyszności :) Polecam :)

kali kid
2017-07-19

Polecam ze słodkim mlekiem sojowym

ola
2016-02-04

Super!

kitanka
2016-02-24

Musze sprobowac :-)

Joanna
2016-02-24

Zupa przepyszna! :) Świetne połączenie :)

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Witam Ja robiłam bez miodu ale spróbuję wg Twojego przepisu

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Skorzystam z przepisu :)

monikakw
2016-12-20

Pięknie udekorowane są te pierniczki :)

monikakw
2016-07-08

Wygląda pysznie :)

monikakw
2016-06-10

Moje dzieciństwo, proste i pyszne :)

monikakw
2016-05-15

piękny wyszedł :) 100 lat !!!

Olach82
2016-05-02

Zrobiłam na majówkę, przepyszne, całej rodzinie smakował- nie zostało ani kawałeczka :) dziękuję

Olach82
2016-03-02

Bardzo smaczna. Ostatnio faktycznie mnie uratowała, polecam

Gosik
2016-04-25

Właśnie upieklam :-)

monikakw
2016-05-17

Uwielbiam pierogi, szczególnie ruskie albo z kapustą...pycha. A do ciasta nie dodaję jajka, tylko mąkę, wodę, sól i masło. Twoje wyglądają bardzo smacznie.

Ostatnie
Asiac81
2017-12-05

Ciasto przepyszne, każdy prosił o przepis. Napewno zrobię jeszcze nie raz:)

kali kid
2017-07-19

Polecam ze słodkim mlekiem sojowym

beta
2017-01-16

Same pyszności :) Polecam :)

monikakw
2016-12-20

Pięknie udekorowane są te pierniczki :)

Olach82
2016-12-11

Już po raz drugi robiłam, i za każdym razem znika od razu, dziękuję

Basia
2016-10-25

Uwielbiam zupy ta jest pyszna, pikantna i rozgrzewająca w sam raz na zimne dni.

Basia
2016-10-25

Mój nigdy nie wyszedł taki wysoki a z tym przepisem to takie proste!

Basia
2016-10-25

Pyszne zjadam połowę sama :D

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Witam Ja robiłam bez miodu ale spróbuję wg Twojego przepisu

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Skorzystam z przepisu :)

ANIA
2016-07-31

Ciasto przepyszne POLECAM !!!

monikakw
2016-07-08

Wygląda pysznie :)

monikakw
2016-06-10

Moje dzieciństwo, proste i pyszne :)

monikakw
2016-05-17

Uwielbiam pierogi, szczególnie ruskie albo z kapustą...pycha. A do ciasta nie dodaję jajka, tylko mąkę, wodę, sól i masło. Twoje wyglądają bardzo smacznie.

monikakw
2016-05-15

piękny wyszedł :) 100 lat !!!

Olach82
2016-05-02

Zrobiłam na majówkę, przepyszne, całej rodzinie smakował- nie zostało ani kawałeczka :) dziękuję

Basia
2016-04-25

Znajomi je uwielbiają, podaje je z sosem czosnkowym własnej roboty :)

Basia
2016-04-25

Prosta,szybka i bardzo smaczna :) Napewno bedę robić częściej :)

Gosik
2016-04-25

Właśnie upieklam :-)

Olach82
2016-03-02

Bardzo smaczna. Ostatnio faktycznie mnie uratowała, polecam

kitanka
2016-02-24

Musze sprobowac :-)

Joanna
2016-02-24

Zupa przepyszna! :) Świetne połączenie :)

Basia
2016-02-24

Są pyszne uwielbiam je w sam raz na popołudnie ze znajomymi a i sama lubię się nimi zajadac:)

betaatka
2016-02-07

Wczoraj robiłam :) sernik jest przepyszny, delikatny i puszysty :) na pewno jeszcze nie raz go zrobię :)

Basik
2016-02-05

Dziś zrobiłam , przepyszna :)

ola
2016-02-04

Super!

Basia
2016-02-01

Pyszne! Robiłam wiele razy wiec polecam!

Basia
2016-02-01

Pyszny i taki lekki. Polecam