Ciasta

Tort orzechowo - chałwowy
zdjecie obiadu
zdjecie obiadu
zdjecie

Tort który robiłam już jakiś czas temu, na urodziny córki, co zresztą widać po dekoracji. Mam sporo orzechów włoskich, więc je tutaj wykorzystałam. Biszkopt orzechowy przełożony jest kremem chałwowym z serkiem mascarpone. Nawet się nie chcę zastanawiać ile to ma kalorii. ale to w końcu tort to musi być słodko :)

Składniki:

Biszkopt:

15 dag orzechów włoskich

9 jajek

9 łyżek cukru pudru

36 g mąki ziemniaczanej

67,5 g bułki tartej

1,5 łyżeczki ciemnego kakao

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia:

1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej


Krem chałwowy:

27 dag chałwy waniliowej

75 dag serka mascarpone

15 dag cukru pudru

60 dag śmietany kremówki

1 łyżeczka żelatyny


Dekoracja:

Czekolada deserowa tarta

Czekolada mleczna temperowana

Czekoladki

Orzechy włoskie


Sposób przyrządzenia:

Biszkopt:

Tortownicę o śr. 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, wypuszczając papier na zewnątrz, boków niczym nie smarować.  Orzechy włoskie zmielić w malakserze. Żółtka oddzielić od białek. Bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną przesiać przez sitko, dodać kakao, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. W tym momencie włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 175 stopni C. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder i dalej ubijać na wysokich obrotach miksera. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Na koniec dodać wymieszaną bułkę tartą, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i orzechy, w kilku turach i bardzo delikatnie wymieszać łopatką tak, aby nie zniszczyć ubitej piany. Zebrać ciasto z samego dna miski i delikatnie przemieszać. 
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 40 minut. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjąć z piekarnika i rzucić blaszką z 15 cm. Wystudzić. Ostudzony biszkopt obkroić nożem wzdłuż tortownicy, odpiąć obręcz i wysunąć dno tortownicy, papier delikatnie oderwać ze spodu i ponownie pozostawić biszkopt na papierze.


Przygotować napar kawowy do nasączania biszkoptu.


Krem chałwowy:

Chałwę rozdrobnić widelcem. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (ok. 1/5  szklanki), wymieszać i przestudzić. Serek mascarpone (w temp. pokojowej) wymieszać z cukrem pudrem (przesianym przez siteczko). Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na dużych obrotach miksera, wlać powoli przestudzoną żelatynę i chwilę zmiksować na małych obrotach, dodać do serka i wymieszać. Następnie dodać rozdrobnioną widelcem chałwę i wymieszać do momentu, aż grudki chałwy nie będą wyczuwalne.


Przygotowanie tortu:

Dobrze wystudzony biszkopt przekroić na 3 krążki.  Każdy krążek nasączyć dość mocno kawą. Krem podzielić na 3 części. Jedna część musi być większa, żeby wystarczyła do obłożenia góry i boków tortu.
Dolny krążek położyć na paterze, posmarować kremem, przykryć drugim nasączonym krążkiem i czynność powtórzyć. Przykryć trzecim krążkiem, wyłożyć pozostałą  część kremu na wierzch. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu. Wstawić do lodówki na kilka godzin.


Temperowanie czekolady:

Czekoladę pokroić na malutkie kawałki lub zmielić w malakserze. Umieścić w szklanej miseczce i włożyć do mikrofalówki.  Nastawiając średnią moc  u mnie (600W) i czas mniej więcej 1 minuty (zależy od ilości czekolady, jaką chcemy roztopić). Po tym czasie wyjmujemy miseczkę, mieszamy czekoladę i umieszczamy z powrotem w mikrofali na kilka 15-20 sekundowych sesji, mieszając po każdej z nich. Czekolada powinna być gładka, błyszcząca i bez grudek. Zbyt długie roztapianie w mikrofali lub na zbyt dużej mocy spowoduje przypalenie czekolady.


Dekoracja:

Do dekoracji użyłam czekoladek kinder bueno i innych, połówek orzechów włoskich i temperowanej czekolady. Boki obsypałam tartą deserową czekoladą. 

Z papieru Do pieczenia zrobiłam tylkę cukierniczą, odcięłam róg, tak żeby czekolada płynęła cienką strużką. Na silikonowej macie zrobiłam wzorki z czekolady, które następnie schłodziłam w lodówce. Trzeba to zrobić na giętkiej powierzchni, żeby potem się dało odkleić ozdoby bez ryzyka połamania. Pozostałą czekoladą udekorowałam tort. 

Gotowy tort ponownie włożyć do lodówki. Podawać dobrze schłodzony.







0

Wyszukiwarka

Komentarze

Najlepsze
alicja
2018-01-30

Zrobiłam z tego przepisu, wyszło pysznie :)

Basia
2016-10-25

Uwielbiam zupy ta jest pyszna, pikantna i rozgrzewająca w sam raz na zimne dni.

Basia
2016-10-25

Mój nigdy nie wyszedł taki wysoki a z tym przepisem to takie proste!

Basia
2016-10-25

Pyszne zjadam połowę sama :D

Basia
2016-04-25

Znajomi je uwielbiają, podaje je z sosem czosnkowym własnej roboty :)

Basia
2016-04-25

Prosta,szybka i bardzo smaczna :) Napewno bedę robić częściej :)

Basia
2016-02-24

Są pyszne uwielbiam je w sam raz na popołudnie ze znajomymi a i sama lubię się nimi zajadac:)

Basia
2016-02-01

Pyszne! Robiłam wiele razy wiec polecam!

Basia
2016-02-01

Pyszny i taki lekki. Polecam

betaatka
2016-02-07

Wczoraj robiłam :) sernik jest przepyszny, delikatny i puszysty :) na pewno jeszcze nie raz go zrobię :)

Basik
2016-02-05

Dziś zrobiłam , przepyszna :)

Olach82
2016-12-11

Już po raz drugi robiłam, i za każdym razem znika od razu, dziękuję

kali kid
2017-07-19

Polecam ze słodkim mlekiem sojowym

Asiac81
2017-12-05

Ciasto przepyszne, każdy prosił o przepis. Napewno zrobię jeszcze nie raz:)

alicja
2018-01-30

Pychotka ! Na niedzielny poranek doskonałe.

ola
2016-02-04

Super!

kitanka
2016-02-24

Musze sprobowac :-)

Joanna
2016-02-24

Zupa przepyszna! :) Świetne połączenie :)

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Witam Ja robiłam bez miodu ale spróbuję wg Twojego przepisu

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Skorzystam z przepisu :)

monikakw
2016-12-20

Pięknie udekorowane są te pierniczki :)

monikakw
2016-07-08

Wygląda pysznie :)

monikakw
2016-06-10

Moje dzieciństwo, proste i pyszne :)

monikakw
2016-05-15

piękny wyszedł :) 100 lat !!!

ANIA
2016-07-31

Ciasto przepyszne POLECAM !!!

beta
2017-01-16

Same pyszności :) Polecam :)

Olach82
2016-05-02

Zrobiłam na majówkę, przepyszne, całej rodzinie smakował- nie zostało ani kawałeczka :) dziękuję

Olach82
2016-03-02

Bardzo smaczna. Ostatnio faktycznie mnie uratowała, polecam

Gosik
2016-04-25

Właśnie upieklam :-)

monikakw
2016-05-17

Uwielbiam pierogi, szczególnie ruskie albo z kapustą...pycha. A do ciasta nie dodaję jajka, tylko mąkę, wodę, sól i masło. Twoje wyglądają bardzo smacznie.

Ostatnie
alicja
2018-01-30

Pychotka ! Na niedzielny poranek doskonałe.

alicja
2018-01-30

Zrobiłam z tego przepisu, wyszło pysznie :)

Asiac81
2017-12-05

Ciasto przepyszne, każdy prosił o przepis. Napewno zrobię jeszcze nie raz:)

kali kid
2017-07-19

Polecam ze słodkim mlekiem sojowym

beta
2017-01-16

Same pyszności :) Polecam :)

monikakw
2016-12-20

Pięknie udekorowane są te pierniczki :)

Olach82
2016-12-11

Już po raz drugi robiłam, i za każdym razem znika od razu, dziękuję

Basia
2016-10-25

Uwielbiam zupy ta jest pyszna, pikantna i rozgrzewająca w sam raz na zimne dni.

Basia
2016-10-25

Mój nigdy nie wyszedł taki wysoki a z tym przepisem to takie proste!

Basia
2016-10-25

Pyszne zjadam połowę sama :D

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Witam Ja robiłam bez miodu ale spróbuję wg Twojego przepisu

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Skorzystam z przepisu :)

ANIA
2016-07-31

Ciasto przepyszne POLECAM !!!

monikakw
2016-07-08

Wygląda pysznie :)

monikakw
2016-06-10

Moje dzieciństwo, proste i pyszne :)

monikakw
2016-05-17

Uwielbiam pierogi, szczególnie ruskie albo z kapustą...pycha. A do ciasta nie dodaję jajka, tylko mąkę, wodę, sól i masło. Twoje wyglądają bardzo smacznie.

monikakw
2016-05-15

piękny wyszedł :) 100 lat !!!

Olach82
2016-05-02

Zrobiłam na majówkę, przepyszne, całej rodzinie smakował- nie zostało ani kawałeczka :) dziękuję

Basia
2016-04-25

Znajomi je uwielbiają, podaje je z sosem czosnkowym własnej roboty :)

Basia
2016-04-25

Prosta,szybka i bardzo smaczna :) Napewno bedę robić częściej :)

Gosik
2016-04-25

Właśnie upieklam :-)

Olach82
2016-03-02

Bardzo smaczna. Ostatnio faktycznie mnie uratowała, polecam

kitanka
2016-02-24

Musze sprobowac :-)

Joanna
2016-02-24

Zupa przepyszna! :) Świetne połączenie :)

Basia
2016-02-24

Są pyszne uwielbiam je w sam raz na popołudnie ze znajomymi a i sama lubię się nimi zajadac:)

betaatka
2016-02-07

Wczoraj robiłam :) sernik jest przepyszny, delikatny i puszysty :) na pewno jeszcze nie raz go zrobię :)

Basik
2016-02-05

Dziś zrobiłam , przepyszna :)

ola
2016-02-04

Super!

Basia
2016-02-01

Pyszne! Robiłam wiele razy wiec polecam!

Basia
2016-02-01

Pyszny i taki lekki. Polecam