Ciasta

Tort orzechowy
zdjecie obiadu
zdjecie obiadu
zdjecie

Moja córka miała niedawno urodziny i jak co roku nie obyło się bez tortu. W tym roku obłędnie orzechowy i słodki. W końcu tort musi być słodki :) Dwa kremy, jeden maślany z orzechami włoskimi, drugi na bazie kremówki i mascarpone z nutellą. Weny na ozdobienie góry niestety nie miałam, ale smak nadrobił wszystko. Goście byli zachwyceni.

Składniki:

Biszkopt:

Tortownica o średnicy 28 cm.

5 jajek

1 szkl cukru

1/2 szkl mąki pszennej typ 450

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem I:

320 g orzechów włoskich

300 ml mleka

300 g cukru pudru

400 g masła


Krem II:

1 szkl kremówki

250 g serka mascarpone

4 łyżki cukru pudru

6 łyżek nutelli

2 łyżeczki żelatyny

1/4 szkl wody


Poncz do nasączenia biszkoptu:

1/2 szkl herbaty z cytryną


Dżem do posmarowania biszkoptu


Sposób przyrządzenia:

Biszkopt:

Całe jajka ubić z cukrem, dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Boków nie smarujemy. Wylać ciasto i piec w uprzednio nagrzanym do 180°C piekarniku około 40min (do suchego patyczka) w funkcji góra-dół. Od razu po wyjęciu z piekarnika upuścić blaszkę z biszkoptem na deskę z wysokości ok. 30 cm. Zapobiega to opadaniu biszkoptu. Po ostygnięciu przekroić biszkopt na trzy części.


Krem I:

Orzechy zmielić w malakserze lub maszynce do mięsa. Mleko wlać do rondelka, wsypać orzechy i zagotować. Orzechy powinny wchłonąć mleko. Masę ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce wystudzoną masę orzechową i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.


Krem II:

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl gorącej (nie wrzątku) wody. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i ostudzoną żelatynę. Partiami dodawać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. 1/3 masy odłożyć do innego naczynia, a do reszty dodać nutellę.


Pierwszy blat biszkoptu nasączyć ponczem, posmarować dżemem i nałożyć krem I, przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć. Krem I wystarcza na posmarowanie 2 blatów i obłożenie boków tortu. Trzeci blat nasączyć resztą herbaty  i wyłożyć na niego krem z nutellą. Odłożoną "białą masą" udekorować tort, według uznania. U mnie był kwiatek z truskawek i cukrowe gwiazdki, ale można też ułożyć połówki orzechów włoskich, lub co nam wyobraźnia podpowie.

Resztę kremu pozostałą po zrobieniu tortu łasuchy wyjadły prosto z miski, ale można przełożyć nim suche wafle.
Ze względu na to, że był to tort, który jadły dzieci nie nasączałam biszkoptu alkoholem.




0

Wyszukiwarka

Komentarze

Najlepsze
alicja
2018-01-30

Zrobiłam z tego przepisu, wyszło pysznie :)

Basia
2016-10-25

Uwielbiam zupy ta jest pyszna, pikantna i rozgrzewająca w sam raz na zimne dni.

Basia
2016-10-25

Mój nigdy nie wyszedł taki wysoki a z tym przepisem to takie proste!

Basia
2016-10-25

Pyszne zjadam połowę sama :D

Basia
2016-04-25

Znajomi je uwielbiają, podaje je z sosem czosnkowym własnej roboty :)

Basia
2016-04-25

Prosta,szybka i bardzo smaczna :) Napewno bedę robić częściej :)

Basia
2016-02-24

Są pyszne uwielbiam je w sam raz na popołudnie ze znajomymi a i sama lubię się nimi zajadac:)

Basia
2016-02-01

Pyszne! Robiłam wiele razy wiec polecam!

Basia
2016-02-01

Pyszny i taki lekki. Polecam

betaatka
2016-02-07

Wczoraj robiłam :) sernik jest przepyszny, delikatny i puszysty :) na pewno jeszcze nie raz go zrobię :)

Basik
2016-02-05

Dziś zrobiłam , przepyszna :)

Olach82
2016-12-11

Już po raz drugi robiłam, i za każdym razem znika od razu, dziękuję

kali kid
2017-07-19

Polecam ze słodkim mlekiem sojowym

Asiac81
2017-12-05

Ciasto przepyszne, każdy prosił o przepis. Napewno zrobię jeszcze nie raz:)

alicja
2018-01-30

Pychotka ! Na niedzielny poranek doskonałe.

ola
2016-02-04

Super!

kitanka
2016-02-24

Musze sprobowac :-)

Joanna
2016-02-24

Zupa przepyszna! :) Świetne połączenie :)

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Witam Ja robiłam bez miodu ale spróbuję wg Twojego przepisu

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Skorzystam z przepisu :)

monikakw
2016-12-20

Pięknie udekorowane są te pierniczki :)

monikakw
2016-07-08

Wygląda pysznie :)

monikakw
2016-06-10

Moje dzieciństwo, proste i pyszne :)

monikakw
2016-05-15

piękny wyszedł :) 100 lat !!!

ANIA
2016-07-31

Ciasto przepyszne POLECAM !!!

beta
2017-01-16

Same pyszności :) Polecam :)

Olach82
2016-05-02

Zrobiłam na majówkę, przepyszne, całej rodzinie smakował- nie zostało ani kawałeczka :) dziękuję

Olach82
2016-03-02

Bardzo smaczna. Ostatnio faktycznie mnie uratowała, polecam

Gosik
2016-04-25

Właśnie upieklam :-)

monikakw
2016-05-17

Uwielbiam pierogi, szczególnie ruskie albo z kapustą...pycha. A do ciasta nie dodaję jajka, tylko mąkę, wodę, sól i masło. Twoje wyglądają bardzo smacznie.

Ostatnie
alicja
2018-01-30

Pychotka ! Na niedzielny poranek doskonałe.

alicja
2018-01-30

Zrobiłam z tego przepisu, wyszło pysznie :)

Asiac81
2017-12-05

Ciasto przepyszne, każdy prosił o przepis. Napewno zrobię jeszcze nie raz:)

kali kid
2017-07-19

Polecam ze słodkim mlekiem sojowym

beta
2017-01-16

Same pyszności :) Polecam :)

monikakw
2016-12-20

Pięknie udekorowane są te pierniczki :)

Olach82
2016-12-11

Już po raz drugi robiłam, i za każdym razem znika od razu, dziękuję

Basia
2016-10-25

Uwielbiam zupy ta jest pyszna, pikantna i rozgrzewająca w sam raz na zimne dni.

Basia
2016-10-25

Mój nigdy nie wyszedł taki wysoki a z tym przepisem to takie proste!

Basia
2016-10-25

Pyszne zjadam połowę sama :D

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Witam Ja robiłam bez miodu ale spróbuję wg Twojego przepisu

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Skorzystam z przepisu :)

ANIA
2016-07-31

Ciasto przepyszne POLECAM !!!

monikakw
2016-07-08

Wygląda pysznie :)

monikakw
2016-06-10

Moje dzieciństwo, proste i pyszne :)

monikakw
2016-05-17

Uwielbiam pierogi, szczególnie ruskie albo z kapustą...pycha. A do ciasta nie dodaję jajka, tylko mąkę, wodę, sól i masło. Twoje wyglądają bardzo smacznie.

monikakw
2016-05-15

piękny wyszedł :) 100 lat !!!

Olach82
2016-05-02

Zrobiłam na majówkę, przepyszne, całej rodzinie smakował- nie zostało ani kawałeczka :) dziękuję

Basia
2016-04-25

Znajomi je uwielbiają, podaje je z sosem czosnkowym własnej roboty :)

Basia
2016-04-25

Prosta,szybka i bardzo smaczna :) Napewno bedę robić częściej :)

Gosik
2016-04-25

Właśnie upieklam :-)

Olach82
2016-03-02

Bardzo smaczna. Ostatnio faktycznie mnie uratowała, polecam

kitanka
2016-02-24

Musze sprobowac :-)

Joanna
2016-02-24

Zupa przepyszna! :) Świetne połączenie :)

Basia
2016-02-24

Są pyszne uwielbiam je w sam raz na popołudnie ze znajomymi a i sama lubię się nimi zajadac:)

betaatka
2016-02-07

Wczoraj robiłam :) sernik jest przepyszny, delikatny i puszysty :) na pewno jeszcze nie raz go zrobię :)

Basik
2016-02-05

Dziś zrobiłam , przepyszna :)

ola
2016-02-04

Super!

Basia
2016-02-01

Pyszne! Robiłam wiele razy wiec polecam!

Basia
2016-02-01

Pyszny i taki lekki. Polecam