Inne

Zakwas żytni na chleb
zdjecie obiadu
zdjecie obiadu
zdjecie
Zakwas wbrew pozorom jest bardzo prosty do zrobienia, wystarczy trochę czasu i chęci i odpowiednia temperatura w domu. Teraz kiedy na dworze jest chłodno, mój zakwas stoi przy kaloryferze, bo najlepsza temperatura dla niego to 25-27°C, a tyle nie mam w domu. Latem wystarczy ciepłe miejsce bez przeciągów. Dużo ludzi przechowuje zakwas w piekarniku przy włączonej żarówce.

Składniki:

Mąka żytnia pełnoziarnista typ2000

Woda (przegotowana, ostudzona)

Słoik 

Gaza, lniana ściereczka lub ręcznik papierowy

Sposób przyrządzenia:

Dzień 1

Rano wsypuję do słoika pół szklanki mąki żytniej i wlewam pół szklanki przegotowanej wody w temperaturze pokojowej. Mieszam dokładnie, przykrywam ściereczką i stawiam w ciepłym miejscu. Wieczorem mieszam zakwas i zostawiam do dnia następnego.


Dzień 2

Rano powtarzamy czynność, wsypujemy po pół szklanki mąki i wody, mieszamy i odstawiamy. Wieczorem ponownie mieszamy. Zakwas będzie rósł, można do wymieszać kiedy chce "uciec ze słoika".


Dzień 3

Drugi raz dokarmiamy zakwas tak jak w dniu poprzednim. Po około 3 godzinach zawas jest wyrośnięty i nadaje się do upieczenia chlebka. W sytuacji kiedy zakwas mało rośnie, tak się dzieje kiedy jest mu za zimno, można zostawić do do dnia następnego i jeszcze raz dokarmić jak poprzednio.


Nadmiar zakwasu jeśli nie pieczemy chleba na bieżąco można odłożyć do lodówki i przechowywać do 14 dni. Ja zostawiam około 3 łyżek, jeśli wiem, że nie będę piekła kolejnego chleba od razu.

Po wyjęciu z lodówki zakwas zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny. Po tym czasie dokarmiamy. Jeśli macie więcej zakwasu wystarczą 2 łyżki wody i dwie łyżki mąki. Jeśli nie, można wsypać po pół szklanki mąki i wody. Zostawiamy na kolejne 3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie zakwas jest gotowy do pieczenia chleba.

Każdorazowo nalezy odjąć trochę zakwasu na następne wypieki i albo zostawić na blacie jeśli zamierzacie upiec chleb albo włożyć do lodówki.

0

Wyszukiwarka

Komentarze

Najlepsze
alicja
2018-01-30

Zrobiłam z tego przepisu, wyszło pysznie :)

Basia
2016-10-25

Uwielbiam zupy ta jest pyszna, pikantna i rozgrzewająca w sam raz na zimne dni.

Basia
2016-10-25

Mój nigdy nie wyszedł taki wysoki a z tym przepisem to takie proste!

Basia
2016-10-25

Pyszne zjadam połowę sama :D

Basia
2016-04-25

Znajomi je uwielbiają, podaje je z sosem czosnkowym własnej roboty :)

Basia
2016-04-25

Prosta,szybka i bardzo smaczna :) Napewno bedę robić częściej :)

Basia
2016-02-24

Są pyszne uwielbiam je w sam raz na popołudnie ze znajomymi a i sama lubię się nimi zajadac:)

Basia
2016-02-01

Pyszne! Robiłam wiele razy wiec polecam!

Basia
2016-02-01

Pyszny i taki lekki. Polecam

betaatka
2016-02-07

Wczoraj robiłam :) sernik jest przepyszny, delikatny i puszysty :) na pewno jeszcze nie raz go zrobię :)

Basik
2016-02-05

Dziś zrobiłam , przepyszna :)

Olach82
2016-12-11

Już po raz drugi robiłam, i za każdym razem znika od razu, dziękuję

kali kid
2017-07-19

Polecam ze słodkim mlekiem sojowym

Asiac81
2017-12-05

Ciasto przepyszne, każdy prosił o przepis. Napewno zrobię jeszcze nie raz:)

alicja
2018-01-30

Pychotka ! Na niedzielny poranek doskonałe.

ola
2016-02-04

Super!

kitanka
2016-02-24

Musze sprobowac :-)

Joanna
2016-02-24

Zupa przepyszna! :) Świetne połączenie :)

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Witam Ja robiłam bez miodu ale spróbuję wg Twojego przepisu

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Skorzystam z przepisu :)

monikakw
2016-12-20

Pięknie udekorowane są te pierniczki :)

monikakw
2016-07-08

Wygląda pysznie :)

monikakw
2016-06-10

Moje dzieciństwo, proste i pyszne :)

monikakw
2016-05-15

piękny wyszedł :) 100 lat !!!

ANIA
2016-07-31

Ciasto przepyszne POLECAM !!!

beta
2017-01-16

Same pyszności :) Polecam :)

Olach82
2016-05-02

Zrobiłam na majówkę, przepyszne, całej rodzinie smakował- nie zostało ani kawałeczka :) dziękuję

Olach82
2016-03-02

Bardzo smaczna. Ostatnio faktycznie mnie uratowała, polecam

Gosik
2016-04-25

Właśnie upieklam :-)

monikakw
2016-05-17

Uwielbiam pierogi, szczególnie ruskie albo z kapustą...pycha. A do ciasta nie dodaję jajka, tylko mąkę, wodę, sól i masło. Twoje wyglądają bardzo smacznie.

Ostatnie
alicja
2018-01-30

Pychotka ! Na niedzielny poranek doskonałe.

alicja
2018-01-30

Zrobiłam z tego przepisu, wyszło pysznie :)

Asiac81
2017-12-05

Ciasto przepyszne, każdy prosił o przepis. Napewno zrobię jeszcze nie raz:)

kali kid
2017-07-19

Polecam ze słodkim mlekiem sojowym

beta
2017-01-16

Same pyszności :) Polecam :)

monikakw
2016-12-20

Pięknie udekorowane są te pierniczki :)

Olach82
2016-12-11

Już po raz drugi robiłam, i za każdym razem znika od razu, dziękuję

Basia
2016-10-25

Uwielbiam zupy ta jest pyszna, pikantna i rozgrzewająca w sam raz na zimne dni.

Basia
2016-10-25

Mój nigdy nie wyszedł taki wysoki a z tym przepisem to takie proste!

Basia
2016-10-25

Pyszne zjadam połowę sama :D

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Witam Ja robiłam bez miodu ale spróbuję wg Twojego przepisu

ZAPACH_AKACJI
2016-08-31

Skorzystam z przepisu :)

ANIA
2016-07-31

Ciasto przepyszne POLECAM !!!

monikakw
2016-07-08

Wygląda pysznie :)

monikakw
2016-06-10

Moje dzieciństwo, proste i pyszne :)

monikakw
2016-05-17

Uwielbiam pierogi, szczególnie ruskie albo z kapustą...pycha. A do ciasta nie dodaję jajka, tylko mąkę, wodę, sól i masło. Twoje wyglądają bardzo smacznie.

monikakw
2016-05-15

piękny wyszedł :) 100 lat !!!

Olach82
2016-05-02

Zrobiłam na majówkę, przepyszne, całej rodzinie smakował- nie zostało ani kawałeczka :) dziękuję

Basia
2016-04-25

Znajomi je uwielbiają, podaje je z sosem czosnkowym własnej roboty :)

Basia
2016-04-25

Prosta,szybka i bardzo smaczna :) Napewno bedę robić częściej :)

Gosik
2016-04-25

Właśnie upieklam :-)

Olach82
2016-03-02

Bardzo smaczna. Ostatnio faktycznie mnie uratowała, polecam

kitanka
2016-02-24

Musze sprobowac :-)

Joanna
2016-02-24

Zupa przepyszna! :) Świetne połączenie :)

Basia
2016-02-24

Są pyszne uwielbiam je w sam raz na popołudnie ze znajomymi a i sama lubię się nimi zajadac:)

betaatka
2016-02-07

Wczoraj robiłam :) sernik jest przepyszny, delikatny i puszysty :) na pewno jeszcze nie raz go zrobię :)

Basik
2016-02-05

Dziś zrobiłam , przepyszna :)

ola
2016-02-04

Super!

Basia
2016-02-01

Pyszne! Robiłam wiele razy wiec polecam!

Basia
2016-02-01

Pyszny i taki lekki. Polecam